Tags

, , ,

Lars-Peter_MelchiorsenHURRA!?
Kirken den er et gammelt hus,
står om end tårnene falde…
– eller gør den?
Hvis man skal tro den standende debat om kirkelukninger, gudstjenesteaflysninger og helligdagsafskaffelser gør den det ikke. Det virker som om kirkens eksistens er afhængig af disse ”tårne” i det fysiske og kulturelle landskab.
Vi har lige fejret pinse – eller rettere: det har været pinse. For selv om pinsen er kirkens fødselsdag, har vi så fejret den? Hovedparten af de inviterede dukkede aldrig op. Det kan der være flere grunde til. En af dem kunne være, at man aldrig bemærkede invitationen, fordi den druknede i sommerferiebrochurer, reklamer for indkøbsture til Tyskland eller pinsesnaps. En anden kunne være, at vi i kirken har glemt at festligholde dagen. Kirkekaffe og salmesang er godt; men måske skulle vi – også med champagne, kransekage, buffet og fødselsdagssange – have festet for, at vi har verdens bedste budskab: evangeliet om syndernes forladelse. Det er jo ikke et åndeligt torskegilde, der inviteres til, men en fest.
I dag er det kirkens fødselsdag –
hurra, hurra, hurra!!!
Og hvis man nu syntes, at hurra, der betyder død over fjenden, ville være for meget, så kunne man jo have sunget halleluja eller hosianna i stedet. I hvert fald: Uden begejstring og glæde bliver bygninger, fyldte gudstjenestelister og helligdagslovgivning bare åndelige krykker eller gangstativer, der kun kan holde kirken på benene en stakket stund.

Lars-Peter Melchiorsen
Sognepræst i Vilstrup