Tags

, ,

Lars-Peter_MelchiorsenTv- og radio-udsendelser der provokerer. Der er efterhånden mange eksempler på det: “Restaurant bag tremmer”, “Ramadan Radio på P3” og senest “Gør Danmark dansk”.
Men disse udsendelser laves ikke for provokationens skyld i følge P1-programmet Indefra, som beskæftiger sig med ting og sager vedrørende DR’s virksomhed. Man provokerer for at sætte vigtige samfundsanliggender til debat og give indsigt i sider af tilværelsen, lytterne ikke kender. Jeg kan kun give programmet ret. DR’s opgave er også at provokere. Derfor er det jo herligt, at DR ved hjælp af tilbud som ”DR kirken”, ”Mennesker og tro”, ”Morgenandagten” og ”Dagens ord” kan få f.eks. humanistisk samfund og andre ateister op i det røde felt.
Men forhåbentligt også vi andre. For er meningen med kirkens forkyndelse af evangeliet ikke at provokere? Provokere ved at sige, at vi er syndere. Noget mere provokerende kan der ikke siges til mennesker i dag, der hellere vil være samspilsramte, uheldige eller ofre – men syndere? Nej det er vildt provokerende!
Og endnu mere provokerende bliver det, når så evangeliet sætter det dybe stød ind: i troen på Kristus er du en tilgivet synder. Tilgivet? For hvad, vil det moderne menneske spørge. Der er ikke noget mere provokerende for os end at blive påduttet først en sygdom til døden, og så i samme øjeblik en kur mod sygdommen. Det skulle da være, hvis kuren så oven i købet er gratis. Du skal ikke fortjene den – du skal bare tage imod. Det er vildt provokerende for os, der hylder det frie initiativ og lader udsagn som ”enhver er sin egen lykkes smed”, ”du kan hvad du vil” og ”man skal yde før man kan nyde”, flyde ud af munden i en lind strøm.
Der kan være meget at diskutere angående DR’s virksomhed; men det er en stor glæde at kunne konstatere, at DR stadig har programmer, som videreformidler den guddommelige provokation. Det er der grund til at sige DR og ikke mindst DR’s trosredaktion en stor tak for.
Sognepræst Lars-Peter Melchiorsen

Reklamer