Tags

, ,

Henning WehnerDette spørgsmål er ét af de utallige, de efterladte skal finde svar på, når man netop har mistet en af sine nærmeste. For der rejser sig nemlig rigtig mange spørgsmål i kølvandet på et dødsfald. Og med denne lille klumme vil jeg gerne slå til lyd for, at du allerede i dag – ja, i dag! – finder dine egne svar og skriver dem ned.
Man kan selvfølgelig altid udsætte et så ubehageligt arbejde til lidt senere – til jeg er blevet lidt ældre – til jeg lige synes, det passer mig – til en anden god gang; men det er som regel ensbetydende med, at man skubber udfordringen fra sig og ikke får det gjort.
Og hvis man ikke får det gjort, så skubber man ansvaret over på de andre – som regel den nærmeste familie. Og så er det dem, der måske ramt af dyb sorg skal forsøge at gætte, hvad den afdøde nu havde ønsket sig.
Spørgsmålet om kaffe er bestemt ikke det mest afgørende. Det første helt principielle spørgsmål er kistebegravelse eller brænding? Og her er der ingen rigtige eller forkerte valg – her er kun at lytte til sit hjerte eller sin mavefornemmelse. Ofte har man ingen klare begrundelser, men måske blot et vist ubehag ved den ene mulighed og så må det være afgørende for valget.
Dernæst skal man vælge om højtideligheden skal foregå i kirke eller kapel. Er man medlem af Folkekirken vil det automatisk blive tolket som et udtryk for, at der skal medvirke en præst; med mindre det modsatte er meget tydeligt tilkendegivet med en skriftlig erklæring fra afdøde.
Hvilke salmer fra Salmebogen ønsker man sunget? Og så endelig det indledende spørgsmål: Skal der være et mindesamvær efter højtideligheden, hvor følget kan samles og mindes?
Har man først fået en alvorlig diagnose fra lægen, er det meget vanskeligt for de nærmeste at stille alle disse nærgående, men væsentlige spørgsmål. Langt lettere er det, at få drøftet dem nu – i gode dage – og så få skrevet beslutningerne ned og papiret anbragt på et sted, de nærmeste vil finde det.
Måske man i tilgift til en sådan samtale med de nærmeste kan tale om andre store og meningsfulde spørgsmål: Fik du et godt liv – hvordan ønsker du resten af dit liv skal være? Hvad forventer du af de andre – i dag og når livet måske er ved at løbe ud? Det kan godt lyde forstemmende – men kan altså også give en rigtig god samtale med masser af mening.
Henning Wehner
sognepræst i Haderslev Domsogn

Reklamer