Tags

, ,

benedikte pedersenI morgen er det den 13. december, som bliver kaldt luciadag, den bliver fejret med luciaoptog bl. a. på Parasollen i Lavgade, hvor pigekoret fra Gl. Haderslev Kirke går optog. Men hvem var Lucia? Ja, der findes flere historier, men 2 er mere kendt end de andre.

I begge historier er Lucia en from kristen pige, der bor i Syrakus på Sicilien. Lucias mor er syg og rejser til nabobyen Catania, fordi der på kirkegården, er en grav for en helgenen Agathe hvor der sker mirakler. Lucia falder i søvn på Agathes grav og drømmer, at Agathe kommer og fortæller, at moderen er rask og Lucia har fået gaven til at gøre rask. Lucia vågner og beslutter sig for at hun ikke, som ellers planlagt vil giftes med sin forlovede. I stedet beder hun om sin arv fra faren, som hun bruger på at hjælpe fattige. Hendes forlovede melder hende til myndighederne, som arresterer hende 13. dec. for at være kristen – og vel også for at bruge penge som den forlovede godt ville have fingrene i. Hun bliver henrettet og ophøjet til martyr.
I en anden historie hører vi om Lucia, at hun var en smuk kvinde med de dejligste øjne, der var lovet bort som nonne, men en mand forelsker sig hovedkulds i hende og sværger, at hvis ikke Lucia med de smukke øjne vil have ham, så vil han ikke have noget med Gud at gøre. Lucia stikker så sine øjne ud og giver ham dem på et fad, derfor ser man nogle gange billeder af Lucia med små ligesom spejlæg på en lille tallerken. Den unge mand bliver forfærdet og Gud giver Lucia to nye øjne, som er endnu smukkere.
Lucia er skytshelgen for frugtbarhed, hun er beskytter for landbrug, helbreder af øjensygdomme og halssygdomme og sjovt nok beskytter hun også mod ildebrand. Det er godt at tænke i disse luciaoptogstider, hvor der altid lugter lidt af brændt hår, når optoget er gået ud med sangen klingende:

Nu brydes mørkets magt
Natten må vige
Som det blev forudsagt
Kommer Guds rige
Lyset kom til os ned
Søgte og fandt os
Vi så hans herlighed
Stå midt i blandt os
Budskab vi bringer med
Budskab om julefred
Sankta Lucia

Sognepræst Benedikte Bock Pedersen, Gl. Haderslev, bbp@km.dk