Tags

, , , ,

Christian de Fine LichtDet er et sundt princip, at tvivle om alt. På den måde har journalister pillet nyheder fra hinanden, afsløret sminkede regnskaber, underslæb og politisk »spin« – der på godt dansk hedder løgn og bedrag. For man skal ikke tro på hvad som helst og hvis tvivlen får os til at undersøge tingene – så kan vi næsten kun blive klogere af det.
For den sunde tvivl sætter gang i tingene og fører til indsigter, som vi ville være gået glip af. Revisorer, historikere, toldere og detektiver – og alle slags opfindere og videnskabsmænd gør det: Tvivler, undersøger og bliver klogere.
Overfor de største ting i livet kan vi ikke rigtig gøre helt det samme. For der er forskel på, om den du møder, vil sælge dig en brugt bil, eller siger »Jeg elsker dig«. Så hører det ingen steder hjemme, at nøle så længe, det varer at udtænke undersøgende spørgsmål og vurdere de modtagne svar!
Der er med andre ord to forskellige ting, vi beskæftiger os med i vores liv – og to forskellige strategier, at møde dem med. Man kunne sige, at det er godt at tvivle om alt, undtagen det, der virkelig betyder noget. Så er det væk med overlæg, tvivl og diskussion – så drejer det sig i stedet om tillid, tro og hengivelse.
Og det er som regel ikke svært at kende forskel på tingene – om det er hjertets følelser eller hovedets tanker, vi har brug for. Det er først, når de to sider af os ikke hænger rigtigt sammen, at vi er i fare for at miste grebet om livet. Det kan være så slemt, som den ubegribelige sygdom »skizofreni« – eller det kan blot være tabet af barnetroen, afsløringen af livsløgne. Men det er den store tvivl der dukker op!
Og det kan blive en lang vej, vi skal kæmpe os tilbage af – fra den mistede tro og tillid på afgrundens rand og ind på en ny sikker grund, hvor livet igen kan komme i balance. Vi siger, at kirken står fast på en klippegrund – med salmer og tekster, der nærmest aldrig har forandret sig. Og med den ene fortælling, der handler om, at Gud holder af mennesket og ikke vil miste det. I den tradition kan vi hente hjælp.
Den engelske forfatter af kriminalromaner, P. D. James, har en gang lagt disse ord i munden på en kirketjener, der taler til den trætte detektiv: ”Hvis du virkelig ikke kan bede, hvis du synes, du har mistet troen – så fold dine hænder og bliv ved – bliv ved med at sige ordene alligevel – og du ender med at komme forbi tvivlen og videre: Fader vor, du som er i Himmelen…”
Sognepræst Christian de Fine Licht, Domsognet