Tags

, ,

Poul Martin sovendeHar du undret dig over noget i dag? Sådan virkelig været forundret over noget?

Ferietid bør betyde, at vi har tid til noget af det, som vi aldrig har tid til i hverdagene. Ofte kan vi opleve at arbejdslivet og dagligdagen stiller store krav til os. Det hele puttes i en kalender og i et skema, for at vi kan nå alt det, vi skal nå. Nu er skolebørnenes tid også skemalagt det meste af dagen. Måske mangler der et fag på børnenes skoleskema. Ligesom de voksne nogle gange kan mangle noget i den travle hverdag. Der mangler ”underligheder”!

Skolens skema burde have et fag, der hedder ”underligheder”. Et fag hvor man ikke er målrettet og strømlinet. Et fag, hvor det gælder om at dumpe! Et fag, hvor den højeste karakterer er -03 og den laveste er 12. Et fag, hvor man kan lege med underlige betragtninger. Man kan sagtens få bevægelse ind i faget, for det kan være forsøg på gakkede gangarter og hop på tungen…

Vi skal altid være så forandringsparate, og til hvilken nytte? Måske er forandring opreklameret! Var det ikke meget bedre at være parate til ”underligheder” og til forundring. Tænk, hvis vi var mere optagede af at være forundringsparate! For det har stor værdi, at vi kan undres!

Vi skal passe på det underlige, det anderledes! For det er når vi undres, at vi udvikles som mennesker. Når vi kan undres, kan vi også takke for det, der er større end os selv. Og så er det, at der er plads til at være menneske. Så er der plads til at udvikles som menneske!

På søndag kan du høre en underlig tekst i kirkerne. Den handler om, at Jesus roser en mand, der har svindlet med sin Herres formue. Ulovligheder! Tænker man. Men Guds retfærdighed er ikke ligesom vores retfærdighed. Når Gud dømmer og straffer, så er det ikke på samme måde, som når vi dømmer og straffer. Vi tænker ”øje for øje” og ”tand for tand”, men Gud dømmer med barmhjertighed og kærlighed. Gud kan vi ikke putte ind i et skema, vi kan ikke kontrollere Ham. For når Gud regner, bliver to plus to ikke fire… Gud kan vi kun undres over. Vi kan ikke fatte Guds kærlighed, men vi kan bede Ham om at favne os med sin kærlighed. Det er da lige til at undres over…

Sognepræst Poul Martin Langdahl