Tags

, , ,

Henning WehnerSådan har mange hørt mor sige, da vi var børn, og siden belært vore egne børn. Er det et moraliserende opstød, der bare skal lære børn gode manerer – bare for at være sød?

Måske kunne det udlægges helt anderledes:
Vejen til et bedre liv: taknemmelighed!

Så bliver det en anvisning på en teknik, der gør livet mere glædeligt og meningsfyldt. Slut hver dag med at gå igennem dagens oplevelser. Se bevidst efter alt det, der gjorde dagen lidt lysere og mere glædelig. Ret så blikket mod netop det og sig tak! Det ændrer din egen oplevelse og dermed dit eget liv.

De skred bare

På søndag handler teksten i kirken om 10 alvorligt syge mennesker, der bliver helbredt. De får livet tilbage pga. den forfærdelige spedalskhed. Kun en af de syge vender dog tilbage til ham, der gjorde dem alle raske, nemlig Jesus. Jesus spørger forundret: »Var der ikke ti, der blev raske? – Hvor er de ni?«

Vi kan vælge at tolke Jesu ord på begge de to ovennævnte måder: 1) som en bebrejdelse mod de ni, der åbenbart ikke havde lært vor tids skik og brug – eller 2) som en konstatering af, at de ni går glip af noget. Ikke af deres helbredelse. Den havde de jo fået. Men af glæden og fryden ved at kunne gå tilbage til ophavsmanden og dele glæden og taknemmeligheden med ham.

Nogle dage er alt sort og fortvivlet, og da er det enormt svært at finde noget at sige tak for. Men ved at tænke dagen igennem kan det næsten altid lykkes alligevel at finde et smil – et håndtryk – et rosende ord – en opgave, der blev løst – et imødekommende menneske.

Tro og taknemmelighed er uløseligt knyttet til hinanden. For hvis du mener, at dit liv alene beror på dig selv, og at der altså ingen Gud findes, så er der ingen at rette taknemmeligheden imod. Modsat kan taknemmeligheden skærpe din sans for at Gud er på spil i dit liv.

Henning Wehner – Sognepræst i Haderslev Domsogn

Reklamer