Tags

, ,

Sognepræst Kirsten MünsterBesøgende i Hertug Hans Kirke på Sønderbro undrer sig tit over, at der befinder sig en skriftestol. Kirken er bygget efter reformationen, og der afskaffede man vel skriftemålet? Hvorfor har kirken så en skriftestol?

Reformationen afskaffede skriftemålet – vel at mærke som et sakramente. Selve muligheden for at skrifte fortsatte. Skriftestolens funktion gled dog ud af praksis, og i dag bruges den i Hertug Hans Kirke som omklædningsrum for præsterne.
Men selvom vi ikke benytter skriftestole, findes muligheden for skrifte stadigvæk. At skrifte vil sige at bekende sine synder for Gud og få at vide, at man er tilgivet takket være Jesu død for menneskene. Det budskab forkyndes hver søndag i kirken.
Men nogen gange kan et menneskes sind være utrolig tynget af noget, man har gjort, som har ødelagt livet for andre eller en selv. Man har brug for at opleve, at tilgivelse gælder for mig, for ellers tør man ikke tro det. Oplever man en sådan forpinthed, er det muligt at bede en præst om et privat skriftemål. Præsten har tavshedspligt. I en samtale beretter man om det, som plager samvittigheden, hvorefter præsten med bøn og håndspålæggelse på hovedet tilsiger samtalepartneren hans/hendes synders forladelse. Der er befrielse i sådan at lette sit hjerte for himlens Gud og for et andet menneske og blive mødt af tilgivelse. Derfor er det godt at skriftestolen findes – også i en nutidig version.

Sognepræst Kirsten Münster