Tags

, , ,

erik holmgaardPå søndag er det TRINITATIS søndag. Det lyder måske nærmest som en sygdom – sagt på læge-latin.
Det er dog ikke en sygdom, men jo, det er latin. TRINITAS betyder TREENIGHED og TRINITATIS betyder TREENIGHEDENS. Dvs. det er en søndag, som fortæller os om, hvem Gud er. Den menneskelige logik slår ikke til, når vi forsøger at trænge ind i dette mysterium. I matematik giver gælder det at 1+1+1 = 3, men når det gælder Guds væsen, så er 1+1+1 =1! Dvs. der er kun én Gud – og så er han alligevel altid også både Gud Fader, Gud Søn (= Jesus) og Gud Helligånd. Derfor kaldes søndagen treenighedens søndag.
Trinitatis søndag markerer også, at nu kommer en lang række søndage i de næste mange måneder – næsten frem til advent – hvor der ikke er fester i kirken. Jo, der er bryllupper, dåb osv., men kirkens store fester ligger fra jul over påske til pinse.
Nu kommer der en række søndage, hvis liturgiske farve er grøn. Den grønne farve signalerer, at ligesom i naturen, så er det nu vækstens tid. Tiden hvor vi udfordres til at eftertænke – og efterleve, hvad Gud store indgreb i verden betyder:
– At Gud blev som en af os (Jul)
– At Jesus døde og opstod for os (Påske)
– At Gud nu er nærværende ved Helligånden (Pinse)
Trinitatis er ikke en sygdom, men et mysterium. I trinitatis-tiden udfordres vi til at leve sundt. Og her tænker jeg ikke først og fremmest på, hvad vi putter i munden, og hvordan vi bruger vores krop. Men jeg tænker på, at vi udfordres til at leve sundt og sandt med Gud og med hinanden. De udfordringer kommer tydeliget frem i de bibeltekster, som vi læser i kirken i trinitatis-tiden. God trinitatis tid!

Erik Holmgaard, sognepræst, Gl. Haderslev Kirke

Reklamer